Creatief met pannenkoeken

Geen zin om te koken vanavond? Willen de kinderen niks maar dan echt niks eten dat de pot schaft? Of gewoon zin in zondigen? Pannenkoeken bakken is een super gezellige activiteit om samen met je kinderen te doen. En ook nog eens hartstikke lekker!

Laat je kinderen je helpen bij het koken

Daarbij vinden kinderen het leuk om mee te helpen. Maak ze deelgenoot van jouw dagelijkse kookritueel zodat zij zich belangrijk voelen en jij automatisch minder werk hebt! ‘Belangrijk voelen’ klinkt misschien denigrerender dan ik het bedoel, maar het is iets om te onthouden! Door kinderen iets te laten doen wat ze meestal niet ‘mogen’ laat je hen zien dat je ze vertrouwt. Koken kán gevaarlijk zijn door het vuur, hete pannen en scherpe messen. Maar kinderen kunnen erg goed luisteren en zijn een en al oor als je hen vertelt hoe ze zo’n gevaarlijke taak moeten aanpakken. Het is mooi om een kind zo geconcentreerd bezig te zien en achteraf zo trots op zichzelf! Dus bij deze de aanmoediging; laat je kinderen je helpen! Want in het ergste geval branden ze zich aan een hete pan of snijden ze zichzelf. Nou, dan hebben ze dat ook weer geleerd!

Het pannenkoekenbeslag maken

Terug naar de pannenkoeken! Je kunt dus zelf het pannenkoekenbeslag maken zodat je zeker weet dat alle verhoudingen kloppen, het meel niet op het plafond zit, kleren niet linea recta richting wasmand hoeven... dat soort geneuzel. Maar laat vandaag eens alles los en geef de verantwoordelijkheid aan je kinderen.

Dek eerst de tafel en schenk alvast wat te drinken in, want zodra het beslag opgebakken is wil iedereen gelijk eten! Trek de kinderen een fijn lang schort aan zodat de kleren schoon blijven. Zet de ingrediënten klaar en vraag de kinderen om zo precies mogelijk (overdrijven mag) de bloem af te wegen en de melk in een maatbeker te schenken. Ze mogen allebei hun eigen ingrediënt in de kom doen en daarna om de beurt een ei toevoegen. Laat ze ook zelf mixen, op de laagste stand. Zorg wel dat jij de stekker in en uit het stopcontact haalt, maar verder kan er niet veel mis gaan! Wellicht een ietwat vieze keuken, maar samen uit samen thuis, die ruimen jullie ook samen weer op, toch?

Schuif alle verse pannenkoeken vanuit de pan op een bord, die je daarna afdekt met een deksel. Zo blijven de pannenkoeken lekker warm. Als jullie er genoeg gebakken hebben kun je met zijn allen tegelijk eten. Gezelliger dan wanneer mama alleen maar achter het fornuis staat toch!

En dan, beleggen maar! Zorg voor gezond beleg, het blijft immers avondeten, maar maak er wel een feestje van. Je kunt je pannenkoek beleggen met kaas, spek, rozijnen, aardbeien, ananas, appel, honing, kaneel of een combinatie daarvan.

Mijn favoriete combinaties:

  • honing & walnootjes
  • spek, kaas & ananas
  • appel, rozijn & kaneel

 

Comments are closed.