Zondagtip: op zoek naar haaientanden

Zondag is zo’n dag dat vaak het hele gezin thuis is. De meeste sportwedstrijden zijn achter de rug, het werk ligt even stil en Nederland gaat massaal wandelen, fietsen of op zoek naar een dagactiviteit. Maar wat doe je als gezin met kleine kinderen als je je niet elk weekend een speelparadijs of dagje-Efteling kunt veroorloven?

Ik heb genoeg actieve, creatieve, gezellige en goedkope tips om je zondag leuk in te vullen! Lees elke vrijdag mijn zondagtip en zorg dat jouw kind het leukste verhaal kan vertellen in de kring op maandag!

Deze week is het tijd voor mijn eerste zondagtip. En we gaan naar het strand! Op zoek naar haaientanden. Als kind wissel je zo’n 24 tanden in je leven. Melktanden maken plaats voor echte volwassen-mensen-tanden. Daar ga je zorgvuldig mee om, zodat je ze nooit meer hoeft te verliezen.

Bij haaien werkt dit anders. Zij hebben een aantal rijen tanden. Wanneer de voorste tand afbreek wordt deze vervangen door een tand uit de rij daarachter. Een haai doet maar twee weken met een tand en verslijt er gedurende zijn leven daardoor een paar duizend! Nu zwemmen er geen haaien in de Noordzee, maar miljoenen jaren geleden zag de wereld er heel anders uit. Het deel van Nederland dat wij nu Zeeland noemen kende toen een warme zee met diersoorten die nu al lang uitgestorven zijn. Op het strand bij Cadzand kun je daar nog steeds resten van vinden, bijvoorbeeld de tanden van haaien!

Hoe dat kan?

Sinds de haaien miljoenen jaren geleden hun tanden verloren, heeft het geregend, gewaaid, waren en er zand- en sneeuwstormen en heeft het zand zich verplaatst. Dit heeft ervoor gezorgd dat er op de tanden dikke lagen zand en aarde kwam te liggen. Het heeft zo hard op de tanden gedrukt dat ze versteend zijn. Maar doordat stromingen in de zee heel sterk zijn worden deze tanden nu weer blootgelegd, en spoelen ze aan op het strand in Zeeland. Ze komen uit het Eoceen, de naam van een periode op aarde die 34 miljoen jaar geleden is. Ook is het strand in de jaren 80 opgehoogd met zand van voor de kust. Daar zaten nog meer oude haaientanden in. Deze zijn iets ‘jonger’, slechts 23 miljoen jaar oud.

Kun je het je voorstellen? Echte fossielen die gewoon in Nederland voor het oprapen liggen. Echter niet óveral op Nederlandse stranden kun je haaientanden vinden. De beste plek om op zoek te gaan naar haaientanden is Cadzand in Zeeland. Ook op de Kaloot kun je ze vinden. Dit is een drie kilometer lang strand tussen de kerncentrale Borssele en de Sloehaven. Je kunt het strand afstruinen en aan de oppervlakte zoeken, maar leuker is om vaders aan het werk te zetten om een diepe kuil te graven. Dat is in ieder geval onze aanpak geweest!

Je kunt op deze manier lekker op je knieën door het zand graven met je handen, een zeef of een schepje. Je eigen archeologische opgraving! Vergeet niet om genoeg oude mayonaise-potjes of ander opbergmateriaal mee te nemen! Iedereen wil natuurlijk zijn eigen tanden mee naar huis.

Bron:

http://www.geologievannederland.nl/fossielen/vindplaatsen/zeeuwse-stranden

 

Comments are closed.